10thousandsteps_2011.jpg
corvinadirectory_banner.jpg

Last comments

Fizetni kell a kzipoggyszrt...
[url=http://www.monclerkan.com/]뢦[/url] , [...
15/10/12 04:49 More...
By monclerkan

Csendben maradtam, mert az j ...
[url=http://www.monclerkan.com/]뢦[/url] , [...
15/10/12 04:48 More...
By monclerkan

j, hossz tv jratok kellen...
[url=http://www.monclerkan.com/]뢦[/url] , [...
15/10/12 04:48 More...
By monclerkan

Rolling Into War, Rolling Into...
[url=http://www.monclerkan.com/]뢦[/url] , [...
15/10/12 04:42 More...
By monclerkan

Boeing 737 szimultor a Duna P...
[url=http://www.monclerkan.com/]뢦[/url] , [...
15/10/12 04:41 More...
By monclerkan

Pilvax Players

Home arrow News arrow Humorous News arrow News arrow A velnk l Kdr - VIP-ellts a MV-vezr finak
A velnk l Kdr - VIP-ellts a MV-vezr finak PDF Print E-mail
Friday, 04 January 2008

 "Legyen víz, vécépapír, kéztörlő és szappan, égjen minden villanykörte!"

MÁV-parancsban igazították el az alkalmazottakat novemberben arról, milyen vagonban utaztassák a vezérigazgató fiát Budapestről Pécsre és vissza. Az ügyben Kóka János gazdasági minisztert is meginterpellálta a Fidesz a parlamentben hétfőn. A Hírszerző által megkérdezett Kádár-kor kutatóknak ismerős a gyakorlat.

Szerencsésnek mondhatták magukat azok az iskolások, akik november 25-én Heinczinger István MÁV-vezérigazgató fiával utaztak Pécsre, majd másnap vissza, hiszen VIP-ellátásban volt részük. Valószínűleg a személyzet részéről is megkülönböztetett figyelemben részesültek – már ha a dolgozók tartották magukat ahhoz a MÁV-parancshoz, melyet Halász János fideszes képviselő idézett hétfőn a parlamentben.

 

 

"Kedves Kollégák! 2006 november 25-én Budapest-Pécs, illetve november 26-án Pécs-Budapest viszonylatban utazik a MÁV vezérigazgatójának fia. Kérem, figyeljünk oda az utazásra, a kocsi legyen kiszerelve – legyen víz, vécépapír, kéztörlő és szappan, égjen minden villanykörte –, illetve a személyzet tudjon az utazásról, valamint arról is, hogy a foglalás hol van” – a fenti „útmutatást” Halász János fideszes képviselő idézte hétfőn a parlamentben annak az interpellációnak a részeként, melyben egyébként a vasúttársaság reformjáról érdeklődött Kóka Jánosnál.

"Mindenki másnak biztosítani kellene"

 Válaszában a gazdasági miniszter azt mondta, csoportos helyfoglalás esetén „természetesnek kellene, hogy legyen” (sic!), hogy a vasúttársaság illetékese belső utasításában „minden esetben külön felhívja a figyelmet arra is, gondoskodjanak a külön kocsi megfelelő kiszereléséről, a külső-belső tisztaságáról, a jegyvizsgálók értesítéséről is rendelkezzenek”.

 A miniszter szerint ez történt itt is, csak az illető ügyintéző túlbuzgóságból tételesen felsorolta, mire kell figyelni, de a feltételek „semmiben nem különböznek attól, mint amit mindenki számára biztosítani kellene”  

 Rögtönzött, nem reprezentatív felmérésünkből – osztálykirándultatásban jártas pedagógusok megkérdezéséből – az derült ki, hogy csoportos helyfoglalás esetén legfeljebb egy vagont zárnak le, de ezek semmilyen egyéb tényező („legyen víz, vécépapír, kéztörlő és szappan, égjen minden villanykörte”) tekintetében nem különböznek a MÁV átlagos színvonalától. Szerettük volna a MÁV illetékesétől is megkérdezni, általános gyakorlat-e a cégnél, hogy a kiemelt vezetők családtagjai kiemelt szolgáltatásokat kapnak, de Kavalecz Imre szóvivő egyelőre nem hívott vissza minket.

 Mivel a gyakorlatról a Kádár-korszakról szóló film és olvasmányélményeinkre asszociáltunk, a kor két ismert szakértőjéhez fordultunk kérdésünkkel, helyesek-e intuícióink. „Az egész rendszerre jellemző volt, hogy a párt és az államapparátus tagjai szigorú hierarchia szerint részesültek olyan juttatásokban, melyek az átlagember számára elérhetetlenek voltak. A hetvenes évek végére, illetve a nyolcvanas évekre aztán kialakult már egy olyan újgazdag réteg, amelyik pénzért ugyanúgy hozzá tudott jutni ezekhez” – mondta lapunknak Varga László.

 A történész hangsúlyozta, hogy Kádár puritanizmusa is roppant hamis volt, „hiszen hiába tálalták fel neki időnként kockás terítővel terített asztalra, piros lábosból a krumplilevest, a kor minden luxusával felszerelt állami üdülők sora várta”.

 Még élnek a reflexek

 A kor hivatalos nyilvánossága számára persze tabu volt a kérdés, ugyanakkor a kádárista elit egyre nyilvánvalóbb, és a két világháború közötti Magyarországot idéző urizálásával párhuzamosan a rendszer ilyen vonásait kritizáló szépirodalmi művek is a tűrt kategóriába kerültek. Így jelenhetett meg Galgóczy Erzsébet vagy Karinthy Ferenc egy-egy regénye az elvtársak törvényen felettiségéről.

     "Mi lesz, ha visszajönnek?"

     A Kádár-kori urizálással kapcsolatban egy korabeli viccet idézett fel a történész. A párttitkár megmutatja új villáját az anyukájának, mire az gondterhelten csak annyit mond: „Szép, szép fiam, de mi lesz, ha visszajönnek a kommunisták?”
 
 „Ez egy jó példa arra, hogy a reflexek tovább élnek, bár a rendszer megváltozott” – mondta lapunknak Valluch Tibor történész. A Kádár-kor társadalomtörténetével, így a mindennapokkal is foglalkozó szakértő azt mondja, a MÁV-vezérhez hasonló esetek természetesen a hétköznapi élet részei voltak a múlt rendszerben is.

 "Előfordult, hogy az adott vezető esetleg nem is tudott róla, hogy valamelyik túlbuzgó hivatalnok hasonlóan járt el, az illető meg biztosan egzisztenciális előnyöket remélt a közvetlen főnökeitől a szolgálataiért” – mondta a történész. „Az olyan abszurditások, melyeket például A tanú című filmben láthattunk, azért a művészi sűrítés kategóriájába tartoznak, bár Czinege Lajos honvédelmi miniszter híres volt arról, hogy szembeszállt a rendszer hirdetett puritanizmusával” – mondta Valluch Tibor.

 

 

 

Last Updated ( Friday, 04 January 2008 )
 
< Prev   Next >