10thousandsteps_2011.jpg
corvinadirectory_banner.jpg

Last comments

Fizetni kell a kzipoggyszrt...
[url=http://www.monclerkan.com/]뢦[/url] , [...
15/10/12 04:49 More...
By monclerkan

Csendben maradtam, mert az j ...
[url=http://www.monclerkan.com/]뢦[/url] , [...
15/10/12 04:48 More...
By monclerkan

j, hossz tv jratok kellen...
[url=http://www.monclerkan.com/]뢦[/url] , [...
15/10/12 04:48 More...
By monclerkan

Rolling Into War, Rolling Into...
[url=http://www.monclerkan.com/]뢦[/url] , [...
15/10/12 04:42 More...
By monclerkan

Boeing 737 szimultor a Duna P...
[url=http://www.monclerkan.com/]뢦[/url] , [...
15/10/12 04:41 More...
By monclerkan

Pilvax Players

Home arrow News arrow Humorous News arrow News arrow Thieves Make Off With An Entire Beach
Thieves Make Off With An Entire Beach PDF Print E-mail
Tuesday, 08 January 2008

An entire beach was stolen in Southern Hungary in a story that even lapped the shores of the foreign press, who reported on the theft of "6,000 cubic meters of sand, beach huts, shops and furniture" for export to other Schengen lands. According to local sources, however, the sand is currently covering a cycle path in nearby Hódmezővásárhely. The mayor of Mindszent, Csongrád County, says the sand was removed from the banks of the Tisza river illegally.

Cross-border thieves are to be suspected because at part of the Schengen zone there is no border controls between Hungary and other EU states. Hungarian authorities also believe that the stolen material has been shipped across the border to be sold.

Land-locked Hungary doesn't have beaches; hence tons of sand were used to make the riverside as real as possible. But managers who cleaned up and covered the leisure park for winter were taken aback to discover that thieves had carted off 6,000 cubic meters of sand and playground rides, huts and even the wooden shops.

The border control between EU states in Europe is likely to end, as eight EU states from the former communist bloc, with Hungary, have joined the Schengen zone.


 

A partszakasz a közelben lakók kedvenc fürdőhelye, amelyet a Tisza hordaléka borít, most azonban - az egyik helyi lap szerint - nyolcméteres gödrök borítják a homokos strand helyét. A hiányzó homokot november végén szállította el egy vállalkozó, aki partrendezésre szerződött a mindszenti önkormányzattal, mivel a part túl meredek volt a biztonságos fürdéshez. Zsótér István polgármester szerint azonban nem partrendezés, hanem rombolás és illegális homokkitermelés folyt november végén a strandon.

"Ingyen vitték el"

A tereprendezésről Zsótér szerint márciusban állapodott meg a vállalkozó Eurotitán II. Kft. és az önkormányzat, és a munkálatok a nyárra véget értek. Novemberben azonban a vállalkozó - Zsótér szerint mindenféle felhatalmazás nélkül - visszatért, és éjjel-nappali kitermeléssel több ezer köbméter homokot vitt el.

Az ügynek szereplője a város jegyzője és az illetékes vízügyi igazgatóság, az Atikövizig is. A vízügyi hatóság november végén levelet küldött a jegyzőnek, melyben azt írja: tudomására jutott, hogy a mindszenti strandon engedély nélküli homokkitermelés folyik, amelyet azonnal le kell állítani. A polgármester állítja, hogy a jegyző "ráült" erre a levélre, és nem intézkedett idejében, őt pedig csak egy héttel később tájékoztatta a levélről. Ekkor a rendőrség segítségével leállíttatta a homok elszállítását - mondta a polgármester az [origo]-nak.

"Azt a homokot ingyen vitték el Mindszentről, és a vállalkozónak nem volt jogcíme, hogy ott megjelenjen november végén" - jelentette ki a Zsótér, aki úgy hallotta, a homok nagy részét egy hódmezővásárhelyi bicikliúton terítették szét. Hozzátette: ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az ügyben. Az illetékes Csongrád megyei rendőrség sajtóreferense, Toronykőy Márta szerint azonban "nincs rendőrségi ügy", nem tudnak beérkezett feljelentésről.

"A hátamon ugrálnak"

Az [origo]-nak sikerült elérnie az ügyben érintett vállalkozót, Solti Viktort is, aki egészen máshogy magyarázza a Mindszenten a kedélyeket alaposan felkavaró homok ügyét. Szerinte ő és cége a polgármester politikai húzásának áldozata, mert az ügyben "a cirkusz a polgármester és a képviselő-testület ellentétéről szól". "És most az én hátamon ugrál mindenki" - fogalmazott.

Solti az önkormányzattal kötött megbízási szerződést, a part rendezését el is kezdték tavasszal, azonban a strandszezonban ez félbeszakadt a nyaralók miatt, ezért őszre halasztották a további munkákat. A novemberi visszatérésre Solti szerint volt írásos engedélyük.

A vállalkozó szerint az történt, hogy a partrendezést a polgármester a finisben akadályozta meg, mert csak 20-24 óra kellett volna, hogy elkészüljenek és elegyengessék a krátereket. Solti azt állítja: arra is volt joga, hogy elvigye a homokot, hiszen a szerződésében az szerepel: térítésmentesen rendezi a partot, és cserébe övé a kitermelt anyag. "A polgármester hazudik" - jelentette ki, hozzátéve, hogy rágalmazási per indításán gondolkodik, mert "az ügy rendkívül sokat ártott" neki. A homok nem tűnt el és nem vitték ki az országból - mondta. Nagy részét a kerékpárútba építtette be.

A strand a polgármester szerint a jelenlegi, feltúrt állapotban marad, amíg az érintettek vitái elrendeződnek, amíg születik valamilyen hatósági döntés és egy helyreállítási terv, illetve tisztázódik, ki a "testületi és testületen kívüli" felelős a történtekért.

Last Updated ( Monday, 14 January 2008 )
 
< Prev   Next >