10thousandsteps_2011.jpg
corvinadirectory_banner.jpg

Last comments

Fizetni kell a kzipoggyszrt...
[url=http://www.monclerkan.com/]뢦[/url] , [...
15/10/12 04:49 More...
By monclerkan

Csendben maradtam, mert az j ...
[url=http://www.monclerkan.com/]뢦[/url] , [...
15/10/12 04:48 More...
By monclerkan

j, hossz tv jratok kellen...
[url=http://www.monclerkan.com/]뢦[/url] , [...
15/10/12 04:48 More...
By monclerkan

Rolling Into War, Rolling Into...
[url=http://www.monclerkan.com/]뢦[/url] , [...
15/10/12 04:42 More...
By monclerkan

Boeing 737 szimultor a Duna P...
[url=http://www.monclerkan.com/]뢦[/url] , [...
15/10/12 04:41 More...
By monclerkan

Pilvax Players

Home arrow News arrow News to Use arrow News arrow KROLY RBERT, SZENT GYRGY S AZ ALMAFK
KROLY RBERT, SZENT GYRGY S AZ ALMAFK PDF Print E-mail
Friday, 23 October 2009

(AKI – cserkészek kerületi adályversenye 2009 szeptember 25. -  27. Kastl/Németország)

 

„ Kedves cserkészek! Biztosan észrevettétek, hogy egy pár társatok a szabadidejében gödröket ásott, s abba fákat ültetett. Szép, egészséges almafa csemetéket. Oly régóta mondogatjuk már: Milyen kár, hogy a kiscserkész ház elött nics árnyék, s kifeszíteni sem tudjuk a sátrakat, ponyvákat valamihez! Ezen gondolkodva támadt az az ötletem, hogy fákat kell ültetni. De nem csak árnyékot adókat, hanem gyümölcsfákat! Milyen jó lesz majd pár év múlva nem a boltból venni, hanem a fáról szedni a friss gyümölcsöt! Meg aztán akik ültették, azok egykor büszkén mesélhetik majd gyermekeiknek, hogy „ezt a fát bizony én ültettem gyermekem“. S talán mindenki egy kicsit jobban érzi, hogy otthon van, s így jobban fog kötődni a cserkészparkhoz és a cserkészethez egyaránt.

De a legerősebb gondolatom az volt, hogy legyünk mi az élet adói. Adjunk esélyt minden kis magnak, facsemetének, hogy kiteljesedhessen, s ezzel is segítsük a földünket egy kicsit jobb állapotba, mint ahogyan találtuk. Jó lenne, ha sokan követnék ezt a példát, hiszen cserkészparkba még sok-sok gyümölcsfa elfér. Ültessetek ti is fákat! Egy fa ára oly kevés, amit egy csapat vagy őrs is össze tud gyűjteni, sőt, cserkészek a saját zsebpénzükből is ki tudnak fizetni. A többi a leleményeteken és szorgalmatokon múlik! Egy fa annyi szimbólumot hordoz magában, hogy arról könyveket lehet írni, de egyet mindnyájunknak jelentsen: Bizakodva nézzünk a jövőbe, mert az élet él, és élni akar! Segítsük ezt elő, legyünk az élet hordodzói, ültessünk fákat!“ Ezekkel a szavakkal zárta be Lydia az idei akadályversenyt, ahol 130 cserkész mérte össze a tudását cserkészismeretből,  ügyességből, találékonyságból és magyarságismeretből.

 

A kerettörténet Károly Róbert kora volt. Egy vándorszínész társulat előadta, hogy hogyan is lett ez az akkor még fiatal legényke Magyarország királya. Sajnos a történet nem úgy folyatódott, mint a mesékben, hogy addig élt, míg meg nem halt, hanem a korona körül bizony sok bonyodalom támadt....Mivel tudjuk, hogy K.R. jó minőségű aranypénzt veretett, ezzel kezdődött a verseny is: aranyat kellett bányászni és ezeket a rögöket egy veszélyekkel teli úton el kellett szállítaniuk a királyi olvasztóhoz, ahol aztán tudták a pénzverést folytatni. Közben jelszavakat kellett megjegyezni, át kellett csúszniuk kötélhídon a szakadék felett, csomókat kellett ki-be kötni és az ország címerét, indulóit is kellett ismerniük. A rovásírással írt szövegeket megfejtve tudtak továbbhaladni, de közbe-közbe fel kellett nézniük az égre is, mert a csillagok és Nap segítsége nélkül azokban az időkben nehéz volt tájékozódni. Tudjuk, hogy veszélyes idők voltak akkoriban! Sajnos itt is rengeteg veszély leselkedett az utazókra: tolvajok, vámszedők, kóbor katonák, akik mind az aranyércet akarták megszerezni, de legalább is annak egy részét. Bizony így esett meg az is, hogy sebesülteket is találtak bátor utazóink, akiken természetesen az akkori korban használatos módon tudtak segíteni, hiszen ismerték a gyógynövények titkát és az 1300-as években a  sebket is mindenki tudta kezelni. Estére azért sikeresen leszállították a több-kevesebb maradék aranyércet, s vidám tábortűz mellett mesélték el a kalandjaikat is. Igen ám! De akkorra már annyi kósza hír járta mindenfelé, hogy szegény alattvalók már azt sem tudták, hogy éppen ki a királyuk

 

Aztán még egy hírvivő is érkezett, aki elmodta, hogy a Szent Korona őfelsége ismét egy sárkány   birtokában van. Tudjuk ki ez a sárkány? A vasárnapi áhítaton ezt is megtudhattuk: ez a bennünk lakó gonoszt jelképezi. Azt a gonosz, amely önzés, nemtörődömség, lustaság, közömbösség képében bennünk lakik, s amit az igazság és a szeretet fegyvereivel lehet legyőzni. Aztán számháborúval eljutottak a sárkányhoz, aki  (átérezve szorongatott helyzetét), talányos szavakba eldugva elárulta, hogy hol találhatóak a koronázási jelvények. A cserkészek boldogan vitték a királyhoz a ládát, aki ennek örömére megalapította a Szent György lovagrendet. Ez a Szent György azóta is a cserkészek védőszentje. S végül megtörténhetett az igazi koronázás is. Gondolnánk, hogy minden jó, ha a vége jó, de ez csak a  féligazság.

 

Az izgalom csak ezután hágott a tetőfokára, mivel következett az eredményhirdetés. Ami az egyiknek öröm, az a másiknak bánat. A győztesek a boldogságtól a többiek pedig a jövőben rejlő lehetőségben bízva fogadkoztak, hogy 2010-ben újra összemérik a tudásukat.

Levontuk a zászlót. A heves búcsúzkodás után csend borult az erdőre. Gyönyörűen sütött a nap és egyenesen, élettől duzzadóan állnak az almafák.

                                                Jablonkay Lydia táborparancsnok, Stuttgart, Németország

KMCSSZ Sajtószolgálata

További információért, kérjük, forduljon az Külföldi Magyar Cserkészszövetség washingtoni irodájához:

9950 Lochmoore Lane, Vienna, VA 22181, U.S.A.

Tel: (+1-703) 242-8361, fax: (+1-703) 242-8361

Internetes honlapunk:  http://www.kmcssz.org

 
< Prev   Next >