10thousandsteps_2011.jpg
corvinadirectory_banner.jpg

Last comments

Fizetni kell a kézipoggyászért...
[url=http://www.monclerkan.com/]âóŻěü뢦ČěĂČ[/url] , é¤ČÖé¦[...
15/10/12 04:49 More...
By monclerkan

Csendben maradtam, mert az új ...
[url=http://www.monclerkan.com/]âóŻěü뢦ČěĂČ[/url] , é¤ČÖé¦[...
15/10/12 04:48 More...
By monclerkan

Új, hosszú távú járatok kellen...
[url=http://www.monclerkan.com/]âóŻěü뢦ČěĂČ[/url] , é¤ČÖé¦[...
15/10/12 04:48 More...
By monclerkan

Rolling Into War, Rolling Into...
[url=http://www.monclerkan.com/]âóŻěü뢦ČěĂČ[/url] , é¤ČÖé¦[...
15/10/12 04:42 More...
By monclerkan

Boeing 737 szimulátor a Duna P...
[url=http://www.monclerkan.com/]âóŻěü뢦ČěĂČ[/url] , é¤ČÖé¦[...
15/10/12 04:41 More...
By monclerkan

Pilvax Players

Home arrow News arrow Political News arrow World News arrow Titkosíthatják a lengyel tragédia vizsgálati anyagát
Titkosíthatják a lengyel tragédia vizsgálati anyagát PDF Print E-mail
Wednesday, 14 April 2010

Nógrádi György: Titkosíthatják a lengyel tragédia vizsgálati anyagát

Lengyel politológusok már az elitváltás társadalmi hatásait vizsgálják

A lengyel elnöki gép tragédiája – és vele a lengyel elit jelentõs részének elvesztése – azért is van különös hatással Magyarországra, mert Lengyelország kulcsszereplõ mind a visegrádi országok együttmûködésében, mind egy észak-dél típusú közép-európai regionális együttmûködésben – nyilatkozta a Duna Televízió reggeli mûsorában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértõ. A szakember nem tartja kizártnak, hogy egy idõre – kegyeleti okokból – esetleg titkosítják majd a tragédia körülményeit tisztázó vizsgálat anyagait. 

A pilótákat mindig utasítják a légi irányítók, de azután maguk döntenek, hogy végrehajtja-e az adott manõvert – nyilatkozta a lengyel elnöki különgép minszki tragédiája kapcsán a Duna Televízió Hattól nyolcig címû mûsorában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértõ.

Akárcsak mások – egyébként egyre többen –, úgy Nógrádi György is arra kereste a választ: elképzelhetõ-e, hogy a balesetben szintén elhunyt volt lengyel elnök a hadsereg fõparancsnokaként utasította a pilótát, hogy szálljon le a rendkívül rossz látási viszonyok ellenére, megszegve ezzel szakmája szabályait?

A szakember úgy látja: bár nem bizonyítható, de mindenki feltételezi a fenti forgatókönyvet. „Normális ember négyszer nem próbálkozik a leszállással. Kettõnél többször pilóta még nem próbálkozott, mert az életveszély” – szögezte le.

Nógrádi szerint a tragédiában közrejátszhatott az is, hogy a delegáció késésben volt. Egy órájuk lett volna, hogy elérjék úti céljukat, Katynt, az ottani emlékünnepséget. Ha a pilóta elment volna Minszkbe vagy Moszkvába, az alternatív repterek valamelyikére, nem értek volna oda idõben a ceremóniára – vélte a szakértõ.

Az elhunyt elnök egyébként rendkívül karizmatikus személyiség volt, megszokta, hogy neki nem lehet ellentmondani. „Ha igaz, hogy az õ utasítása szerepet játszott a balesetben, ez rendkívüli emberi felelõtlenség volt” – érvelt Nógrádi, hozzátéve: a gép fekete dobozában lévõ információk nagy valószínûséggel tisztázhatják majd, mi történt; ezen dolgoznak mind az orosz, mind a lengyel szakértõk.

A szakértõ ugyanakkor valószínûsíti, hogy „ha nagyon csúnya ügyek derülnének ki”, akkor az egész ügyet meghatározott idõre titkosítják, elkerülendõ a kegyeletsértést.

Nógrádi szerint az is elképesztõ, hogy a szellemi-katonai elit ekkora hányada utazott egy repülõgépen – „ez nagyon nagy hozzá nem értésrõl tanúskodik” – érvelt. Az ideiglenes államfõ, a lengyel parlament elnöke már ki is adta az utasítást a lengyel szabályok felülvizsgálatára, hogy még egyszer hasonló eset ne fordulhasson elõ. Az ilyen helyzetek elkerülését az Egyesült Államokban jogszabály garantálja – szögezte le a Hattól nyolcig vendége.

Érdekes lehet, hogy egyes lengyel politológusok – a gyász mellett és annak ellenére is – azt feszegetik, vajon a szörnyû veszteségek ráirányítják-e a figyelmet a lenyel politika lényegi kérdéseire. Mondván: eddig inkább érzelmi politizálás folyt az ottani parlamentben. Nógrádi úgy látja: látványos volt a lengyel politikai vezetés egy részének megosztottsága, s bizony „jó lesz, ha lengyel társadalom ebben is képes lesz váltani”.

A szakember felhívta a figyelmet egy másik fontos lengyel politológusi elemzésre, amely arról szólt, hogy a lengyel hadseregben elõbb-utóbb fiatalítani kellett volna a tisztikart. „Bár szörnyû dolog, hogy meghalt a hadsereg felsõ vezetése, de ezzel objektíve generációváltás következik be, amely már más szemléletet hoz” – mondta Duna Televízióban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértõ.  

 Szöveg: Pintér Attila, felelõs szerkesztõ, Duna Televízió Zrt.

 

Tekintse meg a beszélgetés videóját az alábbi linken:

http://www.dunatv.hu/kulfold/hattol_nyolcig_lengyel_tragedia.html

 

 
< Prev   Next >