Language

Search

10thousandsteps_2011.jpg
corvinadirectory_banner.jpg
Image

Pilvax Players

Radio


Copyright vEsti24

Online TV


Copyright vEsti24

Statistics

Members: 84425
News: 3217
Web Links: 2
Visitors: 15880402
Home
Tavasztól megújul a repülôtéri emlékpark PDF Print E-mail
Saturday, 11 May 2013
A Budapest Airport 15 napos határidővel felmondta a haszonkölcsön szerződést a repülőtéri szabadtéri repülőgép parkot üzemeltető alapítvánnyal. A népszerű repülőtéri autóbuszos látogatások tavasszal új üzemeltetővel folytatódnak, ahogy a szabadtéri múzeum is továbbra látogatható lesz – megújult tartalommal - írja közleményében a Budapest Airport.

 

A ferihegyi szabadtéri repülőgép emlékpark jogi helyzete majdnem egy évtizede rendezetlen volt, a múzeumot üzemeltető alapítványnak nem is volt aláírt szerződése arról, hogy egyáltalán joga van a repülőtér területén a skanzenban a működésre. Az emlékparkban a szabad ég alatt tárolt repülőgépek állapota leromlott, az üzemeltetés színvonala messze elmaradt a Budapest Airport várakozásaitól, számos szempontból méltatlan volt a magyar polgári repülés emlékeinek megőrzéséhez.

Voltak már problémák korábban is a Skanzen működésével

2012. júliusában az AIRportal.hu "Ferihegyi Skanzen: A rozsdaette ékszerdoboz" című cikkében számolt be az emlékparkban lévő repülőgépek egyre rosszabb állapotáról.

A Skanzenben uralkodó állapotok rendkívül kontrasztos képet mutatnak, hiszen a kiállított gépek repüléstörténeti értéke felbecsülhetetlen, ugyanakkor szívfájdító látvány, hogy a többségük évről-évre egyre rosszabb állapotba kerül - számolt be korábbi cikkében az AIRportal.hu.

A Budapest Airport mostani döntése lehetőséget adhat arra, hogy a Skanzen egy lepusztult repülőgép-temetőből világszínvonalú repülős múzeummá és népszerű közösségi központtá váljék.

A jelenlegi üzemeltetővel emiatt a Budapest Airport 15 napos hatállyal felmondta a haszonkölcsön szerződést és tavasztól már mások üzemeltetik a repülőtéri emlékparkot.

A népszerű repülőtér látogatások is tovább folytatódnak, a korábbinál mind szakmai, mind egyéb szempontból lényegesen magasabb színvonalon. Az emlékparkban található repülőgépek döntő többsége a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tulajdona, azok továbbra is a repülőtéren maradnak kiállítva.

A Budapest Airport reményét fejezi ki, hogy az új üzemeltető a korábbinál jogilag tisztább, pénzügyileg pedig átláthatóbb módon üzemelteti tovább a ferihegyi repülőgép emlékparkot.
Airportal.hu

 
< Prev   Next >

Our partners

Cökxpôn Ambient Társaság   magyar onlineDuna TVkulturtv-logo.jpg ica.jpgca-hu-foundation-logo.jpg
MBK_logo2.jpg operencialogo.jpg